Koření 調料

喜歡做飯嗎?你知道如何讓你做的菜更好吃、更香嗎?

當你在捷克 的時候,你可能發現我們這裏的調料與香料跟你家裏習慣用的種類不太一樣。在這個表格,你能找到捷克的最常見的調料。

 

Chcete si něco uvařit v čínsky mluvící zemi a hledáte to správné koření, abyste si opravdu pochutnali?  Většinu určitě najdete, některé druhy možná budete muset nahradit jinými alternativami, ale o to dobrodružnější to vaření určitě bude :-) . 

 

Tabulka s českým významem + pinyin + zjednodušené znaky + tradiční znaky:

 koření tabulka

 

 

請注意! 

 

 

PAPRIKA

Paprika 有兩種:

SLADKÁ (甜的)

PÁLIVÁ (辣的)

   

 

 

 

 

 

 

 

CUKR

在捷克,您能看到這幾種唐:

  • Moučkový cukr 糖粉
  • Krystalový cukr / krupicový cukr白糖 (很像結晶 ~ krystalový 是大一點點的,krupicový 是小一點點的)
  • Kostkový cukr 方糖
  • Třtinový cukr 黑糖

 

 

 

KMÍN

在捷克,我們比較少用孜然。但我們有另一種香料,和孜然很像 ~

  • Římský kmín 這是你知道的孜然
  • Kmín (český) 這個是我們在捷克用的 "孜然",它叫葛缕子,味道有點不一樣
    • Celý (沒打碎的)
    • Drcený (透過輕輕地磨碎)
    • Mletý (粉末的樣子)

 

 

 

MLETÉ NEBO CELÉ?

 

Koření mleté 香料粉

Koření celé 沒有打碎的香料 (例如一根、一顆、… …)

 

Příklady:

  • Skořice celá x Skořice mletá
  • Hřebíček celý x Hřebíček mletý
  • Pepř celý x Pepř mletý

 


 

 

BONUS NAVÍC: základ čínské kuchyně

捷克人很少會同時用這些調料,但對亞洲人算是個基礎吧? ~  你想在捷克做中餐嗎?現在可以啦 !

 

 

你想知道更多嗎?請在facebook群组裡跟我們分享哦 ~

Přidejte se do naší facebookové skupiny, získejte více informací a seznamte se s rodilými mluvčími čínštiny!

 

您有其他問題嗎?

歡迎給我發郵件,或者報名捷克語課程~

Chcete se učit čínsky? Dejte mi vědět a můžeme se domluvit na jednorázových či pravidelných lekcích.

 

Díky a těším se na Vás,

Klára

Zpět do obchodu