喜歡做飯嗎?你知道如何讓你做的菜更好吃、更香嗎?
當你在捷克 的時候,你可能發現我們這裏的調料與香料跟你家裏習慣用的種類不太一樣。在這個表格,你能找到捷克的最常見的調料。
Chcete si něco uvařit v čínsky mluvící zemi a hledáte to správné koření, abyste si opravdu pochutnali? Většinu určitě najdete, některé druhy možná budete muset nahradit jinými alternativami, ale o to dobrodružnější to vaření určitě bude :-) .
Tabulka s českým významem + pinyin + zjednodušené znaky + tradiční znaky:
請注意!
PAPRIKA
Paprika 有兩種:
SLADKÁ (甜的)
PÁLIVÁ (辣的)
CUKR
在捷克,您能看到這幾種唐:
- Moučkový cukr 糖粉
- Krystalový cukr / krupicový cukr白糖 (很像結晶 ~ krystalový 是大一點點的,krupicový 是小一點點的)
- Kostkový cukr 方糖
- Třtinový cukr 黑糖
KMÍN
在捷克,我們比較少用孜然。但我們有另一種香料,和孜然很像 ~
- Římský kmín 這是你知道的孜然
- Kmín (český) 這個是我們在捷克用的 "孜然",它叫葛缕子,味道有點不一樣
- Celý (沒打碎的)
- Drcený (透過輕輕地磨碎)
- Mletý (粉末的樣子)
MLETÉ NEBO CELÉ?
Koření mleté 香料粉
Koření celé 沒有打碎的香料 (例如一根、一顆、… …)
Příklady:
- Skořice celá x Skořice mletá
- Hřebíček celý x Hřebíček mletý
- Pepř celý x Pepř mletý
BONUS NAVÍC: základ čínské kuchyně
捷克人很少會同時用這些調料,但對亞洲人算是個基礎吧? ~ 你想在捷克做中餐嗎?現在可以啦 !
你想知道更多嗎?請在facebook群组裡跟我們分享哦 ~
Přidejte se do naší facebookové skupiny, získejte více informací a seznamte se s rodilými mluvčími čínštiny!
您有其他問題嗎?
Chcete se učit čínsky? Dejte mi vědět a můžeme se domluvit na jednorázových či pravidelných lekcích.
Díky a těším se na Vás,
Klára